دانشگاه آزاد اسلامی واحد گچساران در تاریخ 12 بهمن 64 به عنوان اولین موسسه آموزش عالی استان کهگیلویه و بویراحمد و یکی از واحدهای دانشگاهی کشور فعالیت خود را آغاز کرد. بعنوان قطب مهندسی گاز و پالایش در جنوب کشور و در زمینه کارشناسی ارشد جزء نخستین دانشگاه هایی بود که اولین قدم را در توسعه تحصیلات تکمیلی برداشت. تاکنون 25 هزار دانشجو را در رشته های علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، هنر و علوم پزشکی  فارغ التحصیل کرده و 339 مقاله علمی بـا درجـه ISI را در تولید علم داشتـه کـه بعضی از این مقـالات دارای ضریب تـأثیر (IF) بـالای پنـج نیز می باشند.
در بین 304  واحد دانشگاهی بنا به رتبه بندی ISC رتبه 31 علمی کشور و از لحاظ فضای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی بالغ بر 65 هکتار فضا را در دامنه کوه خامی، مشرف بر شهر گچساران و در مقابل کوه شهرو دارا می باشد. از لحاظ موقعیت  جغرافیایی در شمالی ترین نقطه شهر گچساران قراردارد و مزّین به سه شهید گمنام می باشد که چون نگینی در انگشتری این شهر می درخشند. به موازات 105 رشته محل از کاردانی تا دکتری، 40 آزمایشگاه، 24 کارگاه، 1 مرکز تحقیقات، 1 مرکز رشد، 4 کتابخانه، مجموعه  ورزشی چند منظوره، خوابگاههای دانشجویی دخترانه و پسرانه، مهمانسرای اساتید، پانسیون های مجهز به امکانات رفاهی، زمین چمن با پیست دو و میدانی می باشد. نسبت استاد به دانشجو در این دانشگاه از متوسط نسبت استاد به دانشجو در مؤسسات عالی کشور و سایر واحدهای دانشگاهی برتر و بیش از هشتاد هزار جلد کتاب دارد. از باسابقه ترین واحدهای دانشگاهی است که در راستای برنامه استراتژیکی و چشم انداز خود از حالت آموزش محور به پژوهش محور یعنی به سمت دانشگاه کارآفرین در حرکت است. شهرستان گچساران در استان کهگیلویه و بویر احمد که به عنوان شاهراه ارتباطی و کریدور شمال به جنوب شناخته می شود قرار دارد و به لطف الهی از لحاظ داشتن ذخایر نفت و گاز یکی از مناطق صنعتی کشور محسوب می شود و حدود 25%  نفت کشور از این منطقه تولید و صادر می شود. وجود دانشگاه آزاد اسلامی در گچساران عاملی برای جذب کارکنان صنعت نفت و گاز برای تحصیل است کما اینکه تاکنون بسیاری از افراد متخصص و مورد نیاز این صنعت را تأمین کرده است . در حال حاضر با داشتن شش هزار دانشجو، 150 عضو هیأت علمی و 110 نفر کارمند جز واحدهای سود ده دانشگاهی با تراز مالی مثبت سی میلیارد ریالی است که عدم وابستگی آن به شهریه بیش از 20%  می باشد.